Messari

Voi ihana messariviikonloppu on jo takanapäin. 😦 Paluu tylsään arkeen taas. Tänään oli koulussa ihan sellainen olo, että mitäs jos lähden takasi sinne koiria kattomaan. No, ei siellä taitasi enää koiria olla. Beussikehällä olo ei muutenkaan tehnyt kovin hyvää. 😉 Mennessäni sen jälkeen harjiskehälle, olo oli ihan “plääh ei nää mua kiinnosta” ja leijuin vaan jossai omassa beussipilvessä! Lauantaina rapsuttelin muistaakseni Ugoa ja käsittääkseni Ismene Warrior Soulia, jonka kutsumanimen unohdin jo… Ugo oli niin tulossa syliin, että hyvä kun en kaatunut pitkin pituuttani sinne kehän puolelle petit bassettien jalkoihin. 😀 Lauantaina tuli enemmän kummiskin vaan katseltua ja ihmeteltyä, en oikeen saanu mitää juttua aikaseks kenenkää kaa ku oli ahdasta ja tuntu että kaikilla beusseilla oli jo joku rapsuttaja valmiiksi!

Sunnuntai oli kyllä ehdottomasti parempi päivä. Hilppasin puolen päivän aikoin beussikehälle kattelemaan, että jokos ne pääsee alkamaan. Näin siinä sitten Sonjan ja Jaanan Ugon, Bataillen ja Riemun kanssa. Menin Riemua ja Batskua pidelleeltä Jaanalta kysymään, että saisko niitä tulla katsomaan. Joo, samantien sain naamapesun ja pari pientä sylikoiraa yritti tulla syliin istumaan. 😉 Istuin sitten pikkujakkaralleni niitä rapsuttelemaan ja siinä kävi ainaki Riemu ja Ugo makaamassa puoliks mun sylissä. Riemu osas hienosti olla rapsutettavana, Ugolla oli vähän ylikivaa ja jos mun nenä on nyt vino nii se johtuu siitä etten osannu varoa tarpeeks ja nenäni sai vähän Ugon päältä turpiinsa. 😀 Vähän juttelin siinä samalla Jaanan kanssa, että kuis ei Bowwe ollu tuolla ja siitä, kuinka harjakoirat ei ehkä ihan täytä enää mun harrastusvaatimustoiveita.

Aattelin sitte, että no kyllä mä nyt haluan muidenkin koiriin tutustua, katsoa millaisia luonteita muilta löytyy. Käännyin sitten ympäri paikallani ja seuraavaksi silmiin osui Fonzie. Sitäkin sai mennä katsomaan ja varsin sosiaalinen ja rapsutuksista tykkäävä tapaus löytyi sieltäkin! Todella mukava koira hänkin. 🙂 Omistajakin oli todella mukava ja jutteli siinä kaikkea. En sitten tiiä kuinka paljon enemmän olis tullu juteltua, jos oisin huomannu sanoa aikovani beussin hankkia tulevaisuudessa. Olis pitäny vielä muutamat koirat käydä läpi nii oisin ollu tosi tyytyväinen, mutta tosi hyvä jo näinkin.

Olin kyllä todella mielissäni rapsuttamieni beussien luonteista viikonlopun aikana! Paljon avoimempia, kuin millaiseksi olin osannut rodun tähän mennssä mieltää. Tosin kokemukseni tähän asti onkin ollut hieman suppea, ja on yhä, mutta tässähän tätä selvitystyötä tehdään! Nyt tosiaan leijun vaan beussihaaveissani kokoajan. Koulustakin kun ajan kotiin niin mietin, miten olisin tuossa ja tuossakin kohtaa oman beussin kanssa lenkillä ja mitä kaikkea treenaisin sen kanssa ja ja ja… 😉 Ei taaskaan mikään täysjärkinen olo.

Sanottakoon nyt harjakoiristakin vielä sananen pari… Oli todella kiva nähdä Pepin ja Fannin omistaja Sini messarissa sunnuntaina! Lauantaina ei harjiskehällä viihdytty oikein ollenkaan, mutta sunnuntaina katseltiinkin sitten jo melkein koko kehä. Voin vain sanoa, että voi hyvä elämä miten U-P-E-A se sunnuntain ROP-harjakoira oli!!! Siinä oli kyllä niin hieno koira, ettei yhtään harmita että tittelit lähti molemmat Venäjälle. Oli niin hieno koira, että kaikki seurani kyllästyi siihen miten paljon hoin sitä “vitsi ku toi on niin hieno”. Hoin sitä niin paljon, että Mari kirjoitti luetteloon sen kohdalle “Liksun uus mies”. 😀 Pitäsköhän pistää mailia Venäjälle, että “Is your dog available for breeding? Is it health checked? How much is stud fee?” vai miten nyt meneekää… Noooo ehkei sentää! Vaikka oli se kyllä hieno…

Ja tietty tässä omaa beussia odotellessa niin “täytyy tyytyä” yhä tähän Ifan kanssa treenimiseen ja ostin sille kapulan! Tollasen kunnon kapulan, josta se ehkä hahmottaa paremmin että mistä kohtaa ottaa kiinni ja pienempi keskiosa nii varmaa helpompikin tuolle ottaa tuo suuhun. Lauantain Wirénin luento koiran koulutuksesta oli myös oikein hyvä, sain paljon ideoita, joita lähteä tuon kanssa toteuttamaan. Oonhan mä sillee tienny, että (esim. toko)liikkeitä täytyy harjotella muuallaki ku kotona, mutta luento avasi tuotakin vielä paremmin. Nyt vaan on sellanen olo että voi ääk emmä mitenkää kerkee käymää kaikkia liikkeitä ton kanssa uusiks noilla menetelmillä läpitte ennen tammikuun möllejä! Enkä kyl tiiä haiseeko Ifa tammikuun puoles välis viel liikaa juoksuselta, eli voi olla että kisat siirtyy siitä vielä kuukaudella. No ompahan aikaa treenata. “Mutku plääh iha tylsää tällasel vajaaälysellä harjakoiralla, where be mah beauceron?!” Noei. 😀 Liksu on vajaa, Ifa ei ehkä niinkään. Testasin tänäaamuna Wirénin juttuu siitä, että 1-3 kertaa ohjaa koiraa ensin haluttuun toimintoon (vaikka istumaan) ja palkkaa siit ja sit koiran pitäis sen jälkee älyy tarjota sitä toimintaa ite. No Liksu ei kyllä tajuu. Se osaa kurre-tempun hienosti, mut auta armias kun jätän kaikki avut pois ja odotan että se tekee jotain ite. Ei varmana tee. Kymmenen minuuttia se istu, istu, istu tapittaen mua, koitti mennä maahan, kiersi mun ympäri, istu, istu, etti olemattomia nameja matolta, kiersi mut, meni maahan, istu, istu ja KITISI. Ei hyvä elämä ettei vois enempää olla tyhjää koiran pääkopas! Tai ehkä kokeilin liian hankalaa asiaa? Jaa-a, mene ja tiedä. Mutta nyt kuvia viikonlopulta!

Ja vielä se UPEA ROP-harjakoirauros

4 thoughts on “Messari

 1. Mukavaa että olet päässyt tutustumaan uusiin beusseihin ja niiden ihanaisiin halipusutapoihin 🙂
  Luonteissa on paljon eroa, mutta kun niihin perehtyy, niin eiköhän se omalle tuntuva linja ja tyyli löydy sitten kun sen oman aika on 🙂

 2. Joo, uskoisin että tossa ei ollut mitenkään laaja kanta edustettuna, muutama satunnaisotannalla valittu rotunsa edustaja. Olisi pitänyt uskaltaa käydä läpi kaikki näyttelyn koirat, niin olis saanut vähän laajemman kuvan ja sitten käydä läpi vielä kymmenittäin muita beusseja, jotka eivät näyttelyssä olleet tai sellaisissa ikinä käykään. 🙂 Onneks ensvuoden puolella näkee sitte Hannan koirat, jos pääsen jompaankumpaan MH-kuvauksista niin niissä näkee koiria ja sitten vielä näkee erkkarin ja jalostustarkin koirat! Toivon, että sen jälkeen mulla olisi jo huomattavasti kattavampi kuva rodusta. Niin ja tietysti jos Pappakoiran pääsee näkemään joskus. 🙂

 3. Näyttelyissähän (ja etenkin Messarissa) käy yleensä ne “laadukkaimmat” koirat, mutta toisaalta taas myös osa jalostusmateriaalista, että sinänsä hyvä paikka tutustua rotuun 🙂 Hannalle voitais varmaan joskus maaliskuun tietämillä tunkea 🙂 Jalostustarkastukseen ja erkkariin pitää toivoa tulevaksi paljon koiria!! Reino osallistuu näillä näkymin vaan jalostustarkastukseen (en ollut viime tarkastuksessa ihan samaa mieltä reaktioista tuomarin kanssa, joten katsotaan mitä mieltä toinen tuomari on), erkkarissa joutuu varmaan ite työskentelemään sen verran, että parempi pistää koirat häkkiin sen sijaan, että kyttäis kehiä koko ajan. Pappakoiran näkee varmaan ainakin erkkarissa (jos se ei halua mennä hoitoon) ja jos haluatte tulla Poriin jotain tokokoetta kattomaan, niin voidaan ottaa se kyllä mukaan “koemaskotiksi” kunhan etukäteen sovitaan. 🙂 Se on kuitenkin niiiiiin erilainen varmaan joka mielessä kuin Reinomies 🙂

 4. Nojuu, näyttelyihin valikoituu varmaan aika tiettyjä yksilöitä aina. En vaan tiiä että missä muualla ku sitte tollasissa tapahtumissa, niin pääsis beusseihin ja kasvattajiin tutustumaan niin helposti. Maililla tietty voi kysellä vaikka kaikilta, että millaisia luonteita heidän koirillaan on ja millaista luonnetta jalostustyöllään tavoittelevat, mutta tiedä sitten onko se aina koko totuus. No, jostain se on aljettava!
  Maaliskuu sopii hyvin tuolle Hanna-visiitille. 🙂 Maaliskuussa kun ei ole (edes tarjolla) yhtäkään näyttelyä näille mun otuksille, niin pitäis olla viikonloput vapaat.
  Ehdottomasti tuun mielelläni kattomaan lisää teijän tokokokeita Porissa! Kun vaan poistat noita kysymysmerkkejä niitten perästä teijän blogissa, niin kirjaan ne omaan kalenteriini ylös. 😉 Pappakoira olis kyllä kiva nähdä! Mulle oikeastaan ihan sama, että tokokokeessa vai erkkarissa, ihan kummassa vaan sulle se helpommin onnistuu. 🙂
  Me ei kyllä virallisiin tokoihin päästä ton Ifan kanssa vielä ikuisuuteen, mutta jatketaan tolla möllilinjalla… Saapa nähdä päästäänkö sieltä koskaan virallisten puolelle!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s