Forssa, virallinen tokokoe

Siis Forssahan on kaupunki eikä minkään tokokokeen nimi kuten kaikki nyt varmaan tietää, mutta kun asiat ovat hankalasti ilmaistuna monitulkintaisia ja pilkunnussijoita löytyy aina (ja olen väsynyt) niin sitten näin. Eli tosiaan. Maailma ei pysähtynytkään?! Elämä ei loppunut?! Mä en kuollut?! Eikä Ifakaan! Siihen, että tänään oli meidän hurjan harrastehistorian ensimmäinen virallinen tokokoe. Voisin tiivistää sen että “vituiks meni mut uudestaan mennään!” 😀 Ifaa voisin kuvailla “tasaisen varmaksi suorittajaksi”, nollaa sen minkä aina nollaa eli paikallamakuun ja muut menee silleen “ihan ok”.

Ei, emmä kokonaan pettynyt oo reissuun, vaikka toi saatto siltä kuulostaa. Oikeastaan en alkuunkaan. Fine, oltiin vikat (7/7), koiran seuraamiset oli jotain totaalisen kaoottista eikä sen maahanmeno ollut maahanmeno ja paikallamakuu nolla, mutta tiiätteks mitä? Molempien eka virallinen koe, aivan uudessa paikassa, niin myöhään että Ifalla (ja ihmisillä) oli jo kylmä, ja tosiaan virallisessa kokeessahan ei saa palkata liikkeiden välillä. Ifa suoritti kaikki kuusi liikettä hienosti putkeen ilman palkkaa välissä! Kaikkein tyytyväisin oon sen hyppyyn. Se hyppy oli ihan pirun korkee. 😀 Varmaa vaa katoin sitä liikkurii epäuskosena ku se kysy et “ohjaaja valmis?” että “O___O ettekö oikeesti ota yhtä lautaa pois tosta?!” ja olin jo satavarma et Ifa ei nii korkeeta hyppää. 😀 Mut piru vie talsihan se siihen, loikkas sen hieman laiskasti mutta onnistuneesti yli ja jäi seisoon ku käskin! 10 siitä, vaikka varmasti hieman draivia olis voinut olla enemmän.

No mut josko menis niihin liikekohtasiin pisteisiin ja selittäis siinä lisää niin pääsee joskus nukkumaankin ja aamulla voi sitten tulla katsomaan häpeillen että mitähän oon tänne tokkurassa kirjotellut!

Tuomarina Ilkka Stén.

Luoksepäästävyys: 9 / kerroin 1 / 9p
Failasin ite. Ifa oli vähä paineissa tuomarintarkastuksesta viel eikä oikee ottanu sivu-käskyjä kuuleviin korviinsa. Uskon, että jos Ifa olis istunut kun tuomari tulee, se olis pysynyt paikallaan. Mutku Ifa rupes häseltää just ku tuomari tuli ni sit se seiso siin sivul. Sitku se nopeesti ei siitä sivulle tullutkaan, nii kelasin et no antaa seistä kun se on säännöis sallittuu. No eihän se siinä pysyny vaa pakitteli jonnekki ties minne, mut pääsi se sitä sit vähä rapsuttaa ja anto noinki korkeet pojot. Ensi kerralla viisaampina.

Paikallamakuu: 0 / kerroin 3 / 0p
Joopa. Eipä tosta tarvi mitää sanoo. Yllätyin, meni ekalla maahan. Pysy ku poistuin. Poistuttiin muuten vitun kauas. 😀 Makas hetken aikaa kauniisti, sit nousi istuu ja könötti toine etujalka ylhääl. Sit se vaan nous seisoon ja teki kauniin hiipimisalkuisen laukkaluoksetulon mun luo. Huoh. Ei se siellä oikeasti kauaa maannut. Olis nyt edes istunut, mutta kun ei. No mut tämä oli tiedossa, treeni tän suhteen oli vielä kesken. Tämä kuntoon nii alkaa sujumaan.

Seuraaminen kytkettynä: 8,5 / kerroin 2 / 17p
Jaa-a. Koira tuli kyllä ihan missä sattu. Ei tehnyt “välipysähdyksessä” perusasentoa, mutta teki sen kyllä “loppupysäytyksessä”. Ei mitään kovin hehkeetä hommaa.

Seuraaminen vapaana: 8 / kerroin 4 / 32p
Vissii vielä hirveempää. 😀 Sit asdasdads kämmäsin ku käännyttii vasemmalle ni kompastelin vähän ja Ifa väisti sinkoomal mun oikeelle puolelle ja sit piti häseltää se takas mun vasemmalle puolelle ja voi apua… Teki taas saman ku edellises, et välistopin perusasentoo ei tehny, loppuun teki. Outo koira. Just ku nii koitin niit treenii.

Liikkeestä maahanmeno: 7 / kerroin 2 / 14p
Liikettä ennen liikkuri oli että voi kun se oikeen tärisee. Olin et joo sil on jo kylmä kun on nii viileetä. Sit se kysy että eikö se saisi mennä puku päällä ja minä ja tuomari vaa pudistellaa päitämme, että ei se kyllä oo sallittua. No. Tuo Ifan maahanmeno ei oikeasti ollut maahanmeno. Oikeasti mua vaan naurattaa toi, se oli niin… niin… jotain. Ifa meni sellasee puolikyyryy että se ei oikee ollu istumassa eikä maassa ja könötti vielä toinen etujalka ylhäällä. Kahen käskyn jälkee se oli tos asennos, aattelin et äh kolmas nollaa, fuck it, menköön noin. Palattuani sivulle ku käskin sen istua, ni se vaa laski toisenki jalan maahan ja suoristi toista hieman. 😀 Eipä voi sitä oikein istumiseks kutsua. Voivoi. Nollan tosta olis ansainnu, mut soli sillee että olihan se melkeen maahan ja siihen se jähmetty käskyn kuultuaan. 😀 Enskerralla toivottavasti lämpösempää nii sujuu paremmin.

Luoksetulo: 10 / kerroin 3 / 30p
Mmm, ei moitittavaa! Jäi hyvin istuun, odotti hyvin käskyä ja lähti käskystä. Lähti tosin tuleen eka ravilla, mut vaihto sit laukalle ja teki perusasennon loppuun vielä hyvin! Jee. 🙂

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 10 / kerroin 2 / 20p
Joo tota… Mä en tiedä miten huonosti se seuras, Ifa tuli niin takana että en nähnyt vaikka se olis jääny istuun nii ettei ees lähde seuraamaan. Mut kävelin vaan pokkana eteenpäin kattomatta, liikkurin luvalla vaa annoin käskyn kattomatta mitä tapahtuu, kävelen, käännyn ja ohoh siellähän se nököttää paikoillaan seisomassa. 😀 Tai emmä tiiä vaikka sois aikasemminki pysähtynyt. Pitää kattoo video. Mut tosiaa hyvin jäi seisoon ja odotti et pääsen vieree ja mun käskystä vasta istu. Hieno homma.

Estehyppy: 10 / kerroin 2 / 20p
Siis oikeesti. Se hyppy oli hullun korkee. Niin ja este oranssi. :DD Tultii siihe etee *ja mitä aiemmin kerroin esteestä* ja olin oikeesti satavarma et Ifa ei hyppää sitä. No hyppäshän se perkele! Aattelin et ku son vika liike, vieläkään ei oo saanu palkkaa ja haastava liike ku käskystä tehdä jotain musta poispäin ja viel korkeeta estettä nii huhhuh. Mut naappanahan yllätti ja oikeesti hyppäsi sen korkeen esteen ja seiso ku käskin ja kaikkee! Piru vie että olin onnellinen ja tyytyväinen!

Kokonaisvaikutelma: 9 / kerroin 1 / 9p
Wihii! Tuomarisetä sano samaa mitä kaikki muutkin, että maailma selkeesti pelottaa sitä vähäsen mutta tekeehän se silti hommia. 😀 Emmä oikee ees muista mitä se sano siinä ku olin nii paniikissa koko hommasta. 😀 Mut kai jotai et iha hyvää yhteistyötä ja että tekeehän se ne liikkeet vaik peloottaaki ja jotai.

Pisteet yhteensä: 151p, II-tulos

Sai se hei sen II-tuloksen!! Siitä oon pirun onnellinen. 🙂 Ei tullut III-tulosta saati että tulosta ollenkaan. Vaan just se II-tulos. Paikallamakuu kuntoon ni alkaa tulla I-tuloksia. 😉 Eikö. Liikkuri vai tuomari sano siinä meijän suorituksen jälkeen että eipä oo kyllä koskaa ennen tän rotusta nähny näissä kisoissa. No ei mikään ihme. 😀 Ei näitä paljoo kyllä tokon parissa oo. Sinällään tuntuu kivalta, että porukka kannustaa tota kisaamista tollasen ei-tyypillisimmän harrastuskoiran, puhtaan seurakoiran kanssa. Onhan se nyt ihan eri asia ku jollai pk-rodulla kisaaminen. I guess. 😀 Se nainenki jolle ilmottauduttiin nii ku kysy että milläs koiralla oon ja ku vastasin että se harjakoira, ni soli iha jotai et wau ja hatunnosto seurakoiran kans kisaamisesta, et hänel o perhosii, seurakoirii siis kans ni ymmärtää tilannetta.

Vähän oli kyl sellanen olo että hävettää kun meni niin huonosti (ja tyyliin panikoin että myyköhän mulle kukaa enää koiraakaa ku näkee miten kamalia tapauksia nää mun koirat on :D) ja kaikki oli näkemässä sen miten meni. Mutta ehkä kaikki muuttujat (sää, ensikertalaisuus, koiran rotu, palkattomuus, vieras paikka, pitkään oltu paikanpäällä) huomioiden se meni ihan hyvin. 😀 Kattoo kui eri mielt oon ku katton sen videon joka tosta on. Videosta suuri kiitos Emmille! Kiitos hälle muutenkin kun viitsi mukaan lähteä seuraksi ja apukäsiksi. Olisin ehkä kuollut paniikkiin ilman matkaseuraa.

Loppufiilis on sellanen, että kun koira kerta hienosti jakso liikkeet loppuun niin totta hitossa me mennään joskus uusiks virallisiin. Ensten hiotaan vaan paikallamakuu kuntoon ja sitten kehiä valloittamaan!! >:) VIELÄ ME SE TK1 SAADAAN. En luovuta. Se on mahdollista. Ja mikä on mahdollista, myös saavutetaan. No mut eikun treenimään! Eihän se II-tulos nyt oikeesti niin huonosti oo. 😀 Oon ylpeä pienestä lapsesta (Ifasta siis), hienosti se uskalsi vaikka vaikeaa olikin!

Ihan loppuun vielä AIVAN JÄRKYTTÄVÄN ISOT ONNITTELUT IHANALLE REISKALLE AVO1-TULOKSESTA JA 2. SIJASTA!!!! 🙂 (Ja tuliko vielä KP:kin?) Onnittelut Reiskan lisäksi toki myös omistajille. 😀 Ja ylipäänsä onnittelut kaikille menestyneille ja tuloksiinsa tyytyväisille! Onnittelut myös meille, hyvä me, selvisimme hengissä. 8)

4 thoughts on “Forssa, virallinen tokokoe

 1. Reiska kiittää onnitteluista, omistajat on aika tyytyväisiä 🙂 KP:tä emme saaneet, mutta ei se haittaa 🙂 Onnittelut myös teille, Ifa oli oikeesti tosi hyvä! Oot liian kriittinen ja ankara selkeesti teidän tekemisiä kohtaan ja haluat täydellisyyttä, jota ei aina tarvi ees saavuttaa!! 🙂 Kun yksilöliikkeissä lähditte tekemään hommia, niin Ifaa ei pelottanut maailma ollenkaan ja se teki hienosti hommia. Me “katsomossa” oltiin ihan, että WAU toihan on todella HYVÄ ja pätevä TOKOKOIRA! 🙂 Ja hei, ei se ollu kun 9 pisteen päässä ykköstuloksesta…!!

 2. Reiska oli kyllä ihan supermies. 🙂 Tosi hienosti teki hommia!

  Mä en oikee tiiä itkee vai nauraa (varmaa vähän molempia) tolle pätevälle tokokoiralle. 😀 (Eikä siis missään pahassa kumpaakaan.) Kunhan vaan… eihän se nyt niin pätevä siellä ollut. :’D Mutta hyvä jos katsomoon välittyi kuva, että kyllä se osaa vaikkei ihan täysillä teekään! Paikallamakuun ja luoksepäästävyyden jälkeen kun mietin että monikohan miettii ettei toi harja osaa oikeesti mitään. No, ei se paikallamakkuuta osaakaa mutta kaiken muun kyllä.

  Eeeenkä mä sanois että oon liian kriittinen… Haluaisin vaan että se tekee kokeessa niinku se tekee kotona. 😀 Ja voin kertoo että sen seuraamiset kotona ei todellakaan ole tollasia. (Ok en oo vieläkää kattonu sitä videoo että miltä ne seuruut videolla näytti, mutta silti… perstuntumalla!) Yleensä sen paikka ja kontakti on kunnossa. Nyt ei kovin ollut. 😀 Varsinki toi seisomaanjääminen, vitsi siitä antamastani “seuraa”-käskystä lähtien mulla ei ollut mitään hajua vaikka se koira kiipeis aitaa ylös kentän toises pääs ku se hiipi niin kaukana takana enkä viittinyt vilkuilla taakse.

  Lisää varmuutta taas näihin virallisiinkin (paikallamakuun tultua kuntoon!!) niin eiköhän nämäkin probleemat ala korjaantua. 🙂 Kun nyt vaan ei menis seuraavat kisat sit ensvuoden puolelle… 😦

 3. Kyllä mun ja muutaman muunkin mielestä Ifa oli varsin pätevä! 🙂 Näytti kyllä tosi hyvälle ja innokkaalle tekemiselle! Sä tosin meinasit kerran talloo sen päälle ja me kerettiin kaikki säikähtään! Harjakoirien maine kyllä useammankin silmissä nousi kummasti tuon teidän suorituksen myötä, ei niin päin, että maine olisi laskenut! Eikä se luoksepäästävyys ollut mikään katastrofi, olisit nähnyt Reiskan joskus aikoinaan ekoissa kokeissa kun se haukku tuomarille ja meni ihan tosissaan karkuun! Se vasta nolotti ja paljon!

  Kyllä Ifa alkaa taatusti kokeissakin tekemään samanlailla kuin kotona. Toihan oli kuitenkin sille vieras paikka ja vieras tilanne ja suakin vielä jännitti ja sehän ei koskaan oo koiralle hyvä juttu kun se aistii sen kuitenkin että oot epävarma ja jännittynyt. Harjoittelu tekee mestarin eli uusia kokeita vaan katselemaan! Ei Reiskakaan syntyessään ollut tokokoira, vaan sen kanssa on ihan hulluna harjoteltu luoksepäästävyyttä, kokeen omaista tilannetta ja kaikenlaista muutakin. Sitä tosin ei oo koskaan mitkään paikat ahdistaneet tai ihmetyttäneet, mutta työtä on tehty ja paljon ja nyt se alkaa vähitellen palkita 🙂

  Syyskuussa ois samassa paikassa ja samalla tuomarilla kokeet… Tervetuloa! 😀

 4. Jooooo hävetti ihan hirveesti se ku meinasin talloo Ifan ja sen piti vaa sinkoo äkkii pois alta. 😀 No, kääntyilin sentää oikeisii suuntii enkä onnistunu ihan päälle asti koiraa tallomaan! Kaikkea sitä tulee kämmäiltyä… Hyvä jos kaikesta huolimatta loppuviimeks tehtiin ihan hyvää “pr-työtä” rodun eteen. 🙂

  Harmi että noi ei ole sosiaalisia niin että niitä pääsis rapsutteleen tai mitään. Kyllähän noi Ranea kävi moikkaamassa, mut eipä ne siihen pahemmin siliteltäväks jääny ku Ifa ainaki vetäyty kauas aina ku koitti koskea. :/ “Toista ne on teidän koirat…” Ja ärsytti kyllä se luoksepäästävyys oikeasti, kun mun olis vaan pitänyt ottaa se koira kunnolla uusiksi perusasentoon niin uskon et Ifa olis pysyny istumassa. Seistessä se ei-vaan-pysy, lähtee pakoon. Nää ei sentään hauku paljookaan. Ovikelloa ehkä. 😀

  Toivon todella että Ifa alkaa joskus tekemään kokeissa samallai ku kotona. Ja että saatais se paikallamakuu kuntoon. Sitku saadaan paikallamakuu kuntoon niin johan alkaa ykkösiä ropiseen. 😉 Ainakin tolla menolla, nytki ku ois pisteisii lisänny täyden paikallamakuun ni se ois ollu hurjat 181p… Kyllä se vielä joskus onnistuu! Ihan varmasti! Hommiahan täälläkin on sen eteen tehty ja edelleen tehdään, käydään treeneissä, on käyty mölleissä ja vaikka mitä. Ja onhan se kehittynyt siitä mitä se joskus oli. Mut vielä vois kehittyä vähän lisää. 8′>

  Mietityttää kyllä toi syyskuun koe! Jos vaan saan sen paikallamakuun siihen mennessä kuntoon ja näyttää siltä ettei syyskuussa ole vielä liian kylmä (joka on hyvin mahdollista, että on liian kylmä, kun nytkin oli) niin kutkuttais kyllä tulla! Niin ja jos ne kauan ja edelleen odotetut juoksut vaikka haluais tulla johonki fiksuun väliin?! Haluaisin tulla paremmalla suorituksella samalle tuomarille uudestaan. Olis kiva näyttää omaa & koiran kehittymistä. Kummiski jossain määrin rohkenen epäillä, että jos Ilkka mut ja Ifan näkee uusiks kokeessa niin suattaapi muistaa meijät ennenki nähneensä. 😀 Ku oliko se ny Ilkka vai liikkuri ku sano meille että eipä kyllä koskaan ennen oo tän rotusta näissä kisoissa nähnyt. Ja liikkuri jäi hirveesti jutteleen harjiksista meidän kehän jälkeen. Katellaan, katellaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s