FMBB tokosemma Tre

On se hienoo ku arkena on herätys viideltä joka aamu, niin viikonlopuiks pitää kehittää ittelleen ohjelmaa nii että pitää herätä kuudelta! Mitä se sellanen uni on? Tällä kertaa heräämisen syynä oli Tampereella Koirakoutsin hallissa belgien MM-tokojoukkueen järjestämä tokosemma. Olin Ifan sinne ilmoittanut, vaikken kyllä tiedä mitä neuvoja sieltä kaivattaisiin. Saatiin me kuitenkin jotain vinkkiä. Ja olipa toinen kouluttajista sen verran tuttu naama, että samassa tokokokeessa oltiin viime heinäkuussa. En sitä itse ollut aiemmin tajunnut, vasta paikanpäällä katsoin että jaa, tuttu naama, taitaa olla se kokeessa ollut!

Ensimmäisessä satsissa käsiteltiin vähän tota Ifan noutoa. Päädyttiin siihen, että mun pitää palata takas kyykkyyn, jollon homma lähtee sujuun vähän paremmin. Kuulemma palauttaa lähemmäs ja paremmalla innolla sillonku oon kyykyssä. Ainoo vaan, että siis tunnarin. Kokeilin myöhemmin niin tota sorvattua se ei meinaa edes nostaa. Kysyin, että eikö niin että tunnari on sallittu AVO:ssa, koitti väittää että ei, mutta lopulta käsittääkseni vastaus on, että kyllä se on sallittu. Pitää sit vaan onnistua heittään sitä se 10 metriä. Toinen kouluttaja oli tosin sitä mieltä, että jos nouto on noin vaiheessa, niin ei järkeä mennä kokeeseen ollenkaan. Nojuu, ei tässä menossa olla, mutta jos se oppii noutamaan tunnarin täysin oikein, niin en näe miks mun pitäis opettaa se noutaan sorvattua ennenku voisin mennä sille AVO:on. Tietty jos ylemmissä haluu kisaa niin siellä ei sitten enää omaa kapulaa saa käyttää ja noutaa tarttis mitä tarjolla on, mutta se ei liene meidän ongelma, että mitä VOI:ssa ja EVL:ssä tapahtuu…

Esiteltiin myös meidän seuraamista, jossa Ifa ihan vähän treenatessa edistää, mutta kokeissa jätättää. Nytkin edisti vähän. Kuulemma katson vähän koiraa, en tosin ole itse tietoinen tuollaisesta… Seuraaminen ei tosin muuttunut mitenkään kun tapitin suoraan seinään. Ja kuulemma mun kävely on niin reipas, että se aiheuttaa sen että Ifa joutuu vähän kirimään mun perässä. Toisaalta sekin on ollut ihan tietoinen valinta se vauhti, että se joutuu oikeesti käveleen siel peräs reippaasti eikä lönkötteleen jotain omiaan.

Kun molemmat ryhmät olivat käyneet ensimmäisen kierroksen ja ruokatauko oli pidetty, oli paikallamakuiden aika. Mentiin sitten Ifan kanssa “aloittelevien koirakoiden ryhmään”, joka oli sikäli setuppina varmasti haastavampi kuin jos olisimme olleet toisessa ryhmässä. Nyt toisella puolella oli 4½kk ikäinen belgipentu, jota luonnollisesti palkkailtiin vähän väliä, toisella puolella aikuinen belgi joka vähän väliä nousi istumaan ja sitä käytiin komentamassa takaisin maahan. Lisäksi toisessa reunassa nöffi, joka otti myös helpotettua paikallamakuuta mutta vissiin ilman kummempaa sählinkiä. Olin sitten meistä neljästä ainoa, joka meni hallin toiseen päähän asti pois koiran luota. Kerran kävin välissä palkkaamassa, koska koin että häiriö oli niin kova ja Ifa oli hieman huolestuttavasti nuuhkinut maata molemmilta puolilta. Pysyi siis kuitenkin maassa sikäli ihan nätisti. Vitsit että olin ylpeä!! Ehkä se olis kestänyt ilman palkkaakin, mutta koska treenit, niin päätin palkata. Niin ja paikallamakuuta ennen luoksepäästävyys joka aivan täys 10 suoritus, ei mitään huomautettavaa. Pätevä piski.

Toisella kouluttajalla mietittiin sitten luoksarin stoppia. Kun mietin ettei mulloo mitään ALO:n liikettä mikä kaipais sinällään vinkkiä, ja noutoon saatiin toiselta kouluttajalta apuja niin eipä siellä paljon muuta treenattavaa sitten ole kuin tuo. No ja ehkä kaukot, niitä olisi kyllä voinut kokeilla. Nojaa. Niitä saa kyllä treenattua itsekseen. Päädyttiin sitten katsomaan sitä luoksarin stoppia tötsän kiertämisen kautta. Ifalla oli joku ihan oma kikkansa siihen, kun se kyllä juoksi sinne tötsälle, mutta pysähtyi siihen ikään kuin olisin lähettänyt sen merkille. Ainoo, että sille ei oo merkkiä opetettu. Tai on sitä voitu joskus vuonna nakki joskus treenata, mutta ei siis mitään muistikuvaa. Niimpä sitä sai sitten aina patistaa että eiku kierrä kokonaan. Lopulta tehtiin sellasta, että vietiin nami sinne tötsän taakse koiran kanssa yhdessä ja sitten lähetys kiertämään jne. Käsimerkki ja käsky yhtäaikaa silloin kun otettiin stop. Muulloin heitettiin nami taaksepäin. Jatkossa voisi kuulemma ottaa sellaista, että kaksi tötsää ja pallottelee niiden välillä. Varsinkin jos saa avustajan / avustajat lisäämään namia tötsien taakse aina koiran käytyä niillä, ja sitten satunnaiseen väliin stop jne. Kyllä siitä vielä liike tulee.

Yllättävän reipas Ifa tuolla hallilla oli. Paria kohtaa matosta se vammasi silleen hyi en varmana kävele tohon, mutta muuten se teki aika hyvin. Ja se siis jopa nouti sitä tunnarikapulaa siellä. Melkein uskoin, ettei se koskisikaan koko kapulaan, mutta niin se vaan meni ja yllätti. Ja tötsääkin se kiersi hirmuisella innolla! Tai siis innolla se sinne säntäs patsastelemaan tötsän viereen/eteen/jonnekin. Oli varmaan kuunnellut kopasta aiemmin kun pennulle treenattiin merkkiä…

Kyllä päivästä siis irti sai, ja jos ei muuta niin intoa jatkaa treenaamista. Ja hyvän mielen hyvästä paikallamakuusta. Yesh. Kyllä sitä vois semmoihin toistekin mennä.

Huomenna vaan on tiedossa soitto eläinlääkäriin, koska Ifa aloitti tuon ontumisen taas. Juoksemisen jälkeen se siis alkaa ontua. Enkä tajua missä vika. Haluan selvittää sen. Soittelen siis huomenna aikaa Skutille, katsotaan sitten miten käy. Jos jalka pitää kuvata ja koira sitä varten rauhoittaa niin sitten jää Janakkalan rallyt väliin… Mutta sille ei sitten voi mitään, koska kyllä se nyt on selvitettävä miksi se alkaa aina juoksemisen jälkeen ontua.

One thought on “FMBB tokosemma Tre

  1. Hienoa teidän noudon osalta – siitä se lähtee! 🙂

    Monet eläinlääkärit käyttää nykyään rauhotusaineena simmosta mönjää, jossa varoaika 7 päivää tai 14 pvää, joten tiedä vaikka pääsisitte kisoihin jos teitä edes rauhoitellaan. Paranemista Ifalle!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s