Paikallaoloa kaikissa asennoissa

Tuli mieleeni yksi kokous, jossa keskusteltiin rally-tokon haastavuudesta. Yksi ihminen älähti, että sehän on ihan lastenleikkiä, jolloin itse kurtistin kulmiani ja toin esille käytösruudun, että erityisesti sivulla seisominen useamman minuutin ajan ei oo ihan niin simppeli juttu paatuneelle tokokoiralle, jonka kanssa vähänkään opetettu asioita tarjoamisen kautta. “Pysyy pysyy ku käskee sen odottaa!” oli vastareaktio. Vielä kun luin päälle keskustelua paikallamakuun treenaamisesta, niin johan oli motivaatio valmis – ok, treenataan paikallaoloa, kaikissa asennoissa!

Aloitettiin normaalista paikallamakuusta tehden alkuun kuitenkin yksi tunnetilatreeni. Otin myös naksun mukaan, jota aika harvoin olen paikallamakuussa käyttänyt. Ajatus oli ylipäänsä lähteä vahvistamaan sitä, että kun jotain on käsketty niin sitä kans toteutetaan kunnes muuhun annetaan lupa – voimatta kuitenkaan tietysti vaatia vielä ihan hirveästi. “Sivu – rauha – kyllä – maahan – odota“. Vedin siinä sekuntikellon kanssa sitten sitä paikkistreeniä, vaihtelevasti 10-15-20-30sek välein palkaten sinne johonkin kahteen minuuttiin asti. Silleen, että kun Ifalla oli pää maassa, naksautin, kävelin rauhassa sen luo, kyykistyin eteen ja palkkasin maahan samalla ihan rauhassa silitellen ja kehuen, ja poistuin taas antamatta uutta käskyä. Kerran se nousi noiden jälkeen, jolloin vähän ärähdin sille että “HÖH! maaaaahan…” jonne se sitten painui epäileväisenä, mutta onneksi korjaus ei osoittautunut liian kovaksi, vaan koira rentoutui taas makuuseen, laittoi pään alas, malttoi olla ja sai palkan ja näin.

Paikkikset kun meni jees, niin päätin sitten ottaa sivulla istumista. Kaikessa yksinkertaisuudessaan. Käskyt silleen että “sivu – kyllä – odota“. Siinä sitten oikeastaan aika lyhyin aikavälein naksuttelin ja palkkailin, melkeen 5sek välein jossei lyhempiäkin, koska Ifa tosi herkästi alkaa muuten sivulla miettiä, että mitähän tässä nyt pitäis tehdä että sais namia ja alkaa tarjoamaan kaikkea. Nyt välit oli sikäli ainakin tarpeeks lyhyitä, ettei se ehtinyt tarjoamaan kertaakaan mitään. En sitten tiedä olisiko virhe – korjaus ollut tehokkaampaa, mutta ehkä se on vasta tulevaisuuden asia. Enskerralla vaan pidempiä aikavälejä.

Istumisen ja makaamisen sujuessa niin hyvin, niin otin myös sitä pahinta – sivulla seisomista. Taas tosi tiheillä palkkausväleillä mutta kappas vaan, pysyhän se! Mä kun olin varma, ettei se pysyisi sivulla seisomassa edes viittä sekuntia, ja kyllä se ainakin sen verran malttoi olla. Jes jes! Naksuttelin sitä sitten ihan samaan malliin kuin edellisiäkin. Loppuun otin vielä pari istumis- ja seisomistreeniä koira edessä eikä sivulla, ja nekin sujui yllättävän hyvin. On se naksu ihme vekotin, se pystyy mihin vaan. Ja Natural Menu, joka on meidän uusi treeninami Ziwipeakin seuraajana.

Seuraamisen kanssa mun tekee mieli vaihtaa taas taktiikkaa. Tai vois ehkä tehdä ristiin näitä, en tosin tiedä mikä järki siinä olis, ei ehkä paljon mikään. Mutta siis se, että imuttamisen rinnalle ottaisin taktiikaksi sen, että AINA kun se rupeaa edistämään seuruussa, niin mä rupeankin peruuttamaan ja vaadin sitäkin peruuttamaan tai vähintään tulemaan takaisin perusasentoon sinne taaksepäin mihin juuri peruutin itse. Niin että sinne pieneen kalloon iskostuis se, että ei voi keulii siellä metrin edellä vaan on oikeesti pysyttävä mukana. Kokeilin tuota jo kertaalleen, ja aika nopeasti pääsin palkkaamaan hyvistä seuruukohdista useammankin kerran verrattuna lukuisiin aiempiin seuruutreeneihin. Tää ehkä vois olla meijän taktiikka…

Musta tuntuu, et Ifan kanssa saa aina tehdä jotain iiiihan omia kikkoja. 😀 Niinku esim. noudon kanssa ei mitenkään edistytty nopeasta nostosta pitkäkestoisempaan pitoon, ja lopulta järkeilin, että se millä saan sitä kestoa pidennettyä, on heittämällä kapula. Varmaan mikään ohje kehota tekemään tolleen, jos ongelma on et koira ei pidä kapulaa. Mut väliäkös sillä, se toimi! Ja nyt sillä on nouto – hyväkin, vaikka joskus uskoin etten saa sitä ikinä noutamaan. Samoten en oo muistaakseni törmännyt kehoitukseen, että puuttua edistämiseen peruuttamisella, joten mikä ettei, tässä vois olla toivoa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s