Tokokurssi 1/10

Tätä on odotettu kuin kuuta nousevaa! Ilmoittauduttiin siis tosiaan mukaan 10 kerran tokokurssille. Hurraa! Saadaan vielä melko täsmäopetusta, kun meitä ei vissiin kurssilla ole kuin kolme, ja tänäänkin paikalla oli vain kaksi. 🙂 Tänään seuranamme aika kivan näköinen ja oloinen rotikka, siitä kolmannesta en tiedä. Otetaas ensin tähän väliin pikakatsaus menneeseen:

Vappuna kun käytiin Hyvinkäällä treenaamassa, ei Ifa kestänyt paikallamakuuta taas alkuunkaan. Vähän ennen minuuttia alkoi piippaamaan ja kun ajattelin mennä vapauttamaan sen ennen kuin se nousee, niin sepä nousi samantien liikkeelle lähdettyäni. Sen jälkeen se ei sitten istunutkaan enää käskystä. Olin taas ihan valmis lyömään hanskat tiskiin, mä en vaan jaksa opettaa sitä paikkista aina uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, kun se hajoo kerta toisensa jälkeen. Tässä ne kouluttajan taitoni punnitaan ja nollaa näyttää sekin tulos. Huoh.

Tiistaina käytiin Forssassa tokokokeessa talkoilemassa ja ennen koetta Ifa kävi syömässä nameja Ilonalta, Johannalta, Minnalta ja Ullalta. Huomattiin sellain jännä juttu, että jos siltä vaati jotain temppuja, niin Ifa teki paljon paremmin, oli rohkeampi ja söi namit hyvällä halulla. Sitten jos uusi ihminen vain tarjosi nameja niin hyyyyyyi, ei voi syödä, epäilyttävää. Ifa logics – much sense – not. Forssassa Ifa oli kumminkin aika hyvässä vireessä. Mä kun Hyvinkään jäljiltä aattelin, että se taas vihaa koko tokoa, niin ei, olin väärässä. Ilmeisesti paikalla on vaikutuksensa (no vittu Sherlock). 😀

Takaisin nykyisyyteen. Niin. Olin siis kokolailla täyttänyt hanskat kivillä ja heittänyt hanskat järveen, että olisivat varmasti lopullisesti hukassa. Todellakaan en uskalla enää ajatella, että päästäisiin heinäkuussa kisaamaan. Vähän sekalaisilla fiiliksillä lähdettiin siis kurssille katsastamaan meininkiä. Ja kuinka ollakaan: kaikista viikonpäivistä ja kaikista mahdollisista kellonajoista, juuri samaan aikaan meijän tokokurssin kanssa on siellä harjisagility. 😀 😀 😀 Mä niiiiin mietin mennessäni, että ainii harjikset käy tääl aksaamas, no ei voi olla että osuttais just samaan aikaan, niin mitä vielä. Sinnehän niitä tupsahteli. Just ku oon välttäny harjiksia ja harjisihmisiä ku ruttoa niin avot, se siitä sitten. 😀 😀 Nojaa, kyseiset aksaajat ovat kyllä ihan kivoja ihmisiä, että ei samantien käännytty kannoillamme ja jätetty kurssia käymättä.

Ennen kurssia tehtiin kuitenkin hankinta. Että jos mitään muuta iloa ei kurssista ole, niin edes tämä:

Image

Mikäs se sieltä pilkistää! 😀 Tittidii! Oranssit tötsät! Ouuuuujea! Kun Lentsun koulutuksen jälkeen ostettiin Johannalta oranssi ruutunauha, niin piti saada samanväriset tötsät ja kun näin niitä tuolla myynnissä niin ostin samantien pois.

Okei pitäisköhän joskus päästä itte asiaan eli siihen kurssiin…

Aloitettiin sillä, että käytiin läpi koirakoiden taso, ja sitten lähdettiin katsomaan miltä meijän perusasennot näyttää. Ifa tulee välissä vähän eteen ja vähän vinoon, jonka pistän kyllä osaks sen piikkiin, ettei tehnyt kunnolla, kun sitä jännitti. Tosin kokeessakin voi jännittää, ja silti pitää tehdä kunnolla, joten treenataan treenataan. Hyvin se kuitenkin tulee sivulle, osaa kiertyä siihen vaikka mistä suunnasta. Takapään käytöstä saatiin kehuja, ja sitä ollaan treenattukin. Hyvä Kiipa. 8) Ensin siis otettiin ihan normi sivulletuloja, ja sen jälkeen pitikin ottaa sivulletuloja sellaisesta asennosta, josta koiraa harvoin sivulle kutsutaan. Että jos normisti aina edestä sivulle, niin sitten vaikka tosi oikeelta tai tosi vasemmalta tai vaikka takaa kutsutaan koira sivulle. Ifaa kutsuin oikealta ja aiiika pätevästi se tosiaan peppuaan käänteli sivulle. Otettiin myös niin perussettiä kuin katsekontaktin pitoa perusasennossa, ja sehän nyt on Ifalla jo ihan automaatio, mutta ehkä näin helpot harjoitukset on oikeastaan tosi hyväksi sille, joskopa oppisi olemaan jännittämättä niin paljon, kun ei heti vaadita hulluja.

Harjoiteltiin sitten myös sitä vitsin paikallamakuuta. Ei pitkää matkaa ja kävin palkkaamassa lähestulkoon jatkuvasti. Ifa paineistui silminnähtävän huomattavasti ja meinasi alkaa täristä ja mitähän kaikkea. Mutta palkkaa palkkaa palkkaa ja pysyi maassa. Lopulta palattiin sivulle, jossa annoin sille ylimääräisen odota -käskyn, että pysyisi maassa, ja niin se sitten pysyi. Palkkasin sen sinne ja sen jälkeen vapautus. Vähän painoi häntää alas ja lähti juoksemaan rinkiä, mutta palautui siitä aika nopeasti. Saatiin palautetta, että voisin sen vapautuksen jälkeisen hihhuloinnin jättää väliin, ettei tekisi siitä paikkiksesta niin “suurta numeroa”. Mieluummin rauhassa vaikka silittelisi koiraa siinä hetken ja sitten vaan vapautus ja eleetön poistuminen silleen “no, paikkis tehty, no big deal”. Tossa on ihan pointtia, jos ei muuten niin ainakin ohjaajan mielentilan kannalta. Ainiin ja haa, Ifa tarjosi pään maahan laittamista! 🙂 Loistavaa!

Otettiin väliin vähän katsekontaktia häirittynä ja lyhyitä seuraamisia. Häirityssä katsekontaktissa siis mentiin koirat perusasennossa samaan linjaan ja kouluttaja lelun kanssa käveli lähistöllä lelua heilutellen, koiraa piti palkata kun pitää katsekontaktia ohjaajaan. Ifa aluksi katsoi kouluttajaa aina tämän lähestyessä, ei niinkään että olisi ollut lelusta kiinnostunut, varmaan lähinnä vaan varmistaakseen, että aikooko se ihminen lähestyä meitä. 😀 Sitten kun se tajusi jutun juonen, niin ei mitään ongelmaa. Ihan hauska harjoitus, vaikka helpolla päästiin taas. 🙂 Seuraamisessa piti kiinnittää huomiota asentoon, kontaktiin ja asenteeseen. Saatiin kehuja muuuten, mutta palautetta tuli siitä, että parin ekan askeleen ajaksi Ifa tiputtaa kontaktin. Se on ihan totta, en tiedä miksen ole siihen ennen puuttunut. Jatkossa puututaan! Tykkään tästä, että viilataan pilkkua eikä paineta villasella että “no kyllä se tollaselle koiralle riittää vähempikin”.

Näiden jälkeen otettiin sitten ryhmässä istumista. Sepäs olikin Ifalle alkuun tuskaa. Se näytti NIIN siltä, että ei vitalis, tää on taas paikallamakuu, ja oli aiiiivan paineissa. Päässyt varmaan kahtakaan metriä koirasta kun kouluttaja käski jo palata palkkaamaan kun koira vielä istui, näytti niin paineistuneelta. Sen jälkeen Ifa vähän rentoutui, tajusi kai, että tässähän vaan istutaan eikä mitään pahaa tapahdukaan. Sekä paikallamakuun että paikallaistumisen aikana verhon takana viereisessä tilassa tosiaan oli harjikset aksaamassa, joten kimitys vaan kuului ja Ifa kuuntelikin tuttuja ääniä hyyyyvin tarkkana. Turhankin häiriöherkkänä. Pysyi kuitenkin paikallaan, joten harjoitus onnistui.

Puhuttiin myös etä-/kaukopalkasta ja kokeiltiin sitä. Oli puhe, että voi esim. kaukoissa sitä käyttää. Paikkiksessahan meillä on se ollutkin joskus muinoin. No, koitin sitten ottaa kaukojen maasta istumaannousua ihan jostain metrin etäisyydeltä. Vaan tättädää, Ifa ihan paineissa, niin oli ku ois patsasta käskeny meneen maahan, kun koira sulkenut koko tietoisuutensa kokonaan moiselta käskyltä. Eipä sitten sitä hirveästi treenattukaan, kun ei se suostunut menemään maahan. 😀 😀 Pälli koira… Ennen tota otettiin muuten myös sellasta, että koirat perusasennossa oltiin taas samassa linjassa, ja kouluttaja vuorotellen toisen edessä käskytti useamman kerran “käsky”, jolloin piti käskeä koira maahan / istumaan takaisin perusasentoon, ja toisen koira ei saanut reagoida siihen, että toinen käskee. Tää oli kans hauska harjoitus, ja molemmat koirat oli siin kyl tosi päteviä. Kerran Ifa nousi maasta istumaan ilman mun käskyä, mutta epäilen että se teki sen koska itte liikuin jotenkin aikeissani antaa sille namin. 😀 Muutoin ignoresi tosi hyvin sekä kouluttajan käskyttämisen, että toisen ohjaajan käskyt omalle koiralleen.

Enskerralle kuulemma kapulat mukaan, siis normi ja metsku! Saapa nähdä mitä tulee, jännää! Ihan innolla odotan siis jo, ehkä tästä tosiaan on jotain iloa. 🙂 Ja tuleepahan treenattua sitä paikkista “ison pahan pelottavan mustan koiran” kanssa, tottuu sitten sellaiseen niin osaa hyvin beussien seassa maata, eiks je. 😉 Loistavaa loistavaa, palaillaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s