Tokokurssi 3/10

Taas on yksi kerta takana päin. Sattuipa varsin kauniin aurinkoinen ja oikein lämmin päivä, joten mentiin ulos treenaamaan. 😮 Rakennuksen taakse nurmikolle kävelytien viereen niin, että ohikulkijoina niin ihmisiä kuin koiria piisas ja menikö jokunen mopokin. Tällä kertaa meitä oli taas kaksi, me ja rotikka. Koitan tähän alkuun summata mitä me treenattiin, kun en oikein muista enää itsekään.

  • Kehäänmenotarkastus
  • Sivuaskeleet
  • Täyskäännös
  • Peruuttaminen
  • Kaukojen vaihdot -jumppa
  • Liikkeestä istuminen
  • Paikallamakuu

Saatettiin me muutakin tehdä, mutta en saa nyt päähäni enää… Aivot lyö tyhjää ihan huolella. Ennen reenin alkua leikin Ifan kanssa vähän kepillä ja olin aika yllättynyt kun se syttyi sille ihan täysillä. Ei se paljon muulla leiki, mut kepeistä se tykkää.

Treeni aloitettiin tosiaan kehäänmenotarkastuksella. Olin kaivanut sen verran aivot mukaan jostain, että tajusin ottaa muutakin palkkaa kuin vain natural menuja mukaan, joten kehäänmenotarkastus palkattiin lihapullalla. Menin siihen nyt ihan eri meiningillä ku viimeks, silleen “noni nyt mennään tohon ja matka jatkuu ja no big deal”, lompsittii siihe kouluttajan kohalle, otin pannasta kiinni ja toisella kädellä syötin lihapullaa. Okei olihan se edelleen ihan paskat housuissa että voi fuq joku koittaa koskee muhun, korvat ja häntä alhaalla ja hirvee tutina päällä, mutta jotenkin se kesti siinä olla. Aattelin sitte, että uskaltaisko Ifa ees lihapullaa syyä kouluttajalta, ja johohhoooo kyl ois menny sormii myöte. Sitte mentiin siitä riviin niinku oltais luoksepäästävyyteen ja paikkikseen menossa.

Harjoiteltiin sitten sivuaskeleita, joita me ollaankin vähän jo treenattu. Nyt todettiin, että mä kierrän liikaa vartaloa, ja tosiaan vasemmalle ne askeleet niin pitää vaan opettaa Ifa väistämään paremmin. Että vois tehä jopa sellai harjotuksia missä Ifan pitää kävellä sivuttain, ihan niinku siis ilman että koira on sivulla perusasennossa, vaan se voi olla edessä vapaasti. Oikeelle mennessäkään Ifa ei kauhean taidokkaasti liikkunut nyt. Pitää vahvistella sitä kotona. Itelle opettavaisinta oli miettiä sitä, että miten askellan, että aina tietty sama jalka edellä lähtee liikkumaan ja se kertoo myös koiralle minne ollaan menossa. Niin ja, mun pitää pitää huoli siitä, että kuljen suoraan sivulle, enkä mitään kaarta…

Täyskäännöstä katsottiin seuraavaksi, ja me kaikki tehtiin käännöstä vasemman kautta. Siinäkin oleellisinta oli, että ensin vasen jalka kääntyy vähän, sitten oikea kääntää ja matka jatkuu. Alkuun Ifa oli vähän derp, ei tehnyt kunnolla tuotakaan, joten tehtiin vähän Lentsun oppien mukaan peruutuksia täykkärien jälkeen. Lopputreenistä huomasin sitten, että samantien kun käänsin vähänkin vasenta jalkaa, nii Ifa käänty ku sukkula samantien niin että mua vaan nauratti joka kerta kun käännyttiin. 😀 😀 Siis se oppi sen ihan sika nopeesti ihan sika tehokkaasti! Wouu! Hyödyllinen vinkki siis.

Täykkäreitten jälkeen katottiin peruuttamista, jota olinkin jo Ifan kanssa ottanut. Vähän se edelleen peruuttaa vinoon helposti sivulla, mut namiavulla se paranee, ja treenillä se paranis ilmankin. Ei siinä hirveesti hinkkaamista ollut.

Kaukojen vaihtoja jumpattiin ja toimittiin esimerkkikoirakkona, että tälleen kun jalat liikkumatta vaihtoja tehtäis nii ois ideaali. Ifahan siis tekee ohjattuna ne vaihdot tosi hyvin. Nyt on saatu myös se istumaan peruuttaminen sujumaan ohjattuna paremmin. Seuraavaksi edessä apujen häivyttäminen sanoiksi. Seisomaan se nousee hyvin sekä istumasta että maasta, mutta muita vaihtoja se ei ilman apuja tee oikeaoppisesti.

Harjoiteltiin myös liikkeestä istumista. Otettiin sitä ihan silleen, että peruutetaan itte ja koira kävelee edessä mun perässä (…), siitä käsketään istumaan ja sitten kehu, palkka, vapautus. Ifa sillee tyylii joka toinen kerta istu ekalla ja joka toinen kerta piti ottaa uusiks. Oli se kyllä tuossa kohtaa jo väsähtänytkin, kun oltiin aika paljon treenattu ja oli ollu kouluttaja ja muita koiria lähellä jne jne muuta hurjaa. Tiietään kumminkin että miten jatketaan tuonkin treenausta.

Ihan loppuun vielä otettiin paikallamakuuta. Aattelin, että Ifa ois siihen sopivan rauhallinen, kun oltiin jo niin paljon tehty. Suurin ongelma sen kanssa lienee varmaan nyt se sivulta maahan käskeminen. Se on sille jotenkin niin tuskaa. Sain sen kumminkin menemään maahan, niin päästiin paikkista harjottelemaan. Käsky kävi että nyt kun on uusi paikka ja extra häiriötä ohikulkijoista niin palkkailkaa koiria tosi tiuhaan eikä tarvii ees mennä kauas. Tätä sitten noudatin, ja aina kun Ifa maatessaan nosti korvat pystyyn, niin kävin palkkaamassa. Eli siis siitä, että on valppaasti tarkkaavainen mun suhteen, olematta liian tarkkaavainen ja niin, ettei ole epävarma mistään. Korvat on siitä ihan hyvä indikaattori. Yhden vähänkään pidemmän palkkausvälin pidin. Kertaakaan Ifa ei laittanut päätä maahan, mutta kerran laski kyllä vähän. Sitten liikkeen lopuksi palasin taas sivulle, koiran viereen kyykkyyn, nameja ja rauhalliset silittelyt, kehut, vapautus ja eleetön poistuminen. Oli se selkeesti vapautuksen jälkeen paineissa, mutta paluun aikana oli nyt paljon rauhallisempi. Tosi hyvä fiilis jäi siis tästä paikkistreenistä.

Ja huomatkaa, koko postaus ilman yhtään valitusta siitä, että Ifa olis ottanu häiriöö alustasta tai ohikulkijoista. Ei niinku mitään ongelmaa. Ohikulkijoita se pari kertaa katto epäluulosena, mutta kertaakaan se ei kenellekään pöhissyt vaan keskittyi tekemään. Rotikalla oli jotain ongelmaa sen suhteen, että muut asiat olis kiinnostanu enemmän ku treenaaminen, niin jotenkin siinä taas tajus et hei, tosiaan, kyl Ifa jotain osaa. Sai olla ylpeä omasta koirasta. Ensviikolla onki sitte helatorstai eikä oo treenejä, joten kahden viikon tauko tulee tähän. Ompahan enemmän aikaa hioa puhuttuja juttuja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s