Putoushahmo ralliohjaajana

…olis varmaan sopiva klikkiotsikko tälle postaukselle. 😀 Kaikista miljoonista viime viikon treeneistä on kirjoittamatta, ja ainoa mitä muistan viime viikon rally-treeneistä on se, että kouluttaja huomautti mun sanovan “ja” aina ennen käskyä. Et siinä kohtaa missä pitäis sanoa se käsky, mä sanonki “ja” ja sit vasta käskyn, jollon käsky tulee aivan liian myöhään. Oon siis radalla sellanen jankuttava putoushahmo “ja ja ja ja ja…” 😀 Ja itte en huomaa mitään! Sieltä se lipeää kuin varkain.

Viime viikolla oli torstaina taas omat hallitreenit. Mindy pääsi viimein mukaan tekemään vähän koiratanssia ja se oli kyllä revetä liitoksistaan. Sama juttu Liksun kanssa, ei sillä että Ifakaan mitenkään flegmaattinen olis ollu.

Viikonloppuna olikin sitten menoa ja meininkiä. Sunnuntaina oli Salossa Tahtitassujen epäviralliset koiratanssikisat, joissa olin vielä järjestelijän roolissa ja sen päälle kolme omaa esitystä. Uhhuh! Aamu avattiin ryhmäesityksillä, ja viihdytettiin taas kansaa meijän Sombrero Hombres -esityksellä päätyen jaetulle kolmannelle sijalle. Vähän on videossa hassut värit, mut vähän me ollaan tollasia ufoja muutenkin. 😀

Seuraavana vuorossa olikin sitten Mindy alokasluokassa FS-esityksellä. Mindy oli ihan tosi kierroksilla siitä että se pääsi kehään. Pelkäsin että keulii mopo yli ihan huolella. 😀 Vaan mopopa pysyi lapasessa yllättävän hyvin! Hienosti onnistui tyyliin koko koreo suunnitellun mukaisesti. 😮 Ainoa mikä epäonnistui oli tuo ihan loppu. Mindyn piti nousta takajaloilleen seisomaan, mutta mä ohjasin huonosti ja Mindy kohelsi ja ajatteli vaan namia ja sit mentiin mukkelis. :/ Eipä se onneksi siitä millänsäkään ollut, mutta säikäytti vähäsen. Kuperkeikasta huolimatta päästiin esityksellä 7 koirakon alokasluokassa sijalle 3!

Palautteena saatiin, että “Ihana yhteisliike selällään. Koirakolle sopiva tunnelma. Hieno kontakti läpi ohjelman. “Vähemmän on enemmän” sopii tähän ohjelmaan. Upeaa! 🙂

Oon niin ylpeä Mindystä! Vitsi se kyllä vaan paranee paranemistaan. 🙂

No myöhemmin iltapäivällä oli sitten vielä Ifan vuoro startata HTM VOI. Kiipa oli vähän kujaseppo ja jäi tuijottelemaan kauheasti meijän kajarireunassa sitä kajaria. Mut jos joku on hyvää, niin mun pää oli aika kasassa! En ollut mikään hermoraunio ja muistin liikkua lähestulkoon suunnitellusti! Ja pitää käsiä kuten tarkoituskin. 😀 Vähän jouduin kuitenkin koiraa taas auttamaan, niin se siitä voittajaluokan tasoisesta esityksestä sitten mutta ei se mitään. Pääasia että loppuun asti tehtiin kohtuu hyvällä fiiliksellä. 🙂

Kisojen jälkeen oli Tahtitassujen vuosikokous, jonka jälkeen palkittiin Vuoden Tahtitassut -kisassa menestyneet. Ja niinhän siinä kävi, että Ifa oli vuoden HTM-tulokas ja Liksu vuoden FS-tulokas. ❤ Voi tirriäiset minkä teitte!

kunniakirjat

Eilen oli sitten taas tän viikon rallytreenit. Todettiin että mä edelleen hoen vähän tota “ja ja ja…” -sarjaa. Ja että se höpöttäminen tekee hallaa koiran suoritukselle. Parempi sanoa käsky, kehua, olla hiljaa, toistaa käsky, kehua, olla hiljaa jne. niin koira tietää mitä tapahtuu. Voi myös huijata käyttämällä käden taskussa ja huijaamalla että olis nami siinä. Se ei tietenkään sovi kisoihin, kun käden laitto taskuun granttaa sulle hyllyn, mutta noin treeneihin. Ja johan olikin ilme-ero kun huijasin oikeella seuruussa että on nami kädes. Ensin löntysteltiin ihan yhyy-meiningil ympäri houkutusta, ja huijauksen jälkeen tuli sitten NIIN täpäkästi että!

No, radalla oli myös mestariluokan merkille lähetys ja halusin tehdä sitä. Ifahan osaa kyllä kiertää tötsän, joskaan ei pysähtyä sinne taakse seisomaan. Vaan eipä se kyllä millään osannut hakea sitä tötsää niin kaukaata ja niin sivusta. 😀 Kouluttaja lopulta auttoi palkkaamalla sitä namilla sinne, ja sittenhän se ei meinannut enää pysyä sivulla kun oli jo ampaisemassa nameille. 😀

Todettiin myös että noi saksalaiset on vähän hankalia meille, ja sain vinkkiä että voisin nyt alkuun tehdä treeniä että lähden kädellä hakemaan koiraa ja kääntymään itse ja pudotan namin koiralle sinne itseni toiselle puolelle. Sillä sais koiran lähtemään siihen kiertoon paremmin.

Olikohan meillä joku muukin ongelma… No tietty se, että mä menen aivan liian lähelle kylttejä edelleen. Oli koira oikealla seis – kierrä koira, ja vaikka on noin pieni koira niin silti tungen niin lähelle kylttiä etten meinaa kiertämään mahtua. Jännä oli kyllä tuotakin harjoitusta ottaa, kun ei ole sitä koskaan tehty, ja silti Ifa osasi sen hienosti. 😀 On se pätevä eläin. 🙂

DSC_0770-46

Tässä tuli kirjoittaessa mieleen, että tehtiin me viikko sitten sitä ööööö valkovuokkoa! Eikä oo koskaan tehty sitäkään ja seki meni ku vettä vaan. 😀 Vitsi että on pätevä koira!! Siinä sit tuli vastaan se, et jäin aina ihaileen et wau, sehän käänty, ja sit olin itte myöhässä. Saatiin myös tehtäväksi tiivistää käännöstä, että käännyttäisiin linjakkaammin suoraan jatkamaan menosuuntaan eikä tehtäisi niin ympyrän muotoista käännöstä.

Tänään tuli sitten illalla kotona treenattua pitkästä aikaa. Ensin Mindy harjoitteli kapulan nostamista. Pengoin koko talon ympäri kahdesti ettiessäni missä meijän metsku on, kunnes sitten tajusin etsiä sitä auton perästä ja siellähän se oli jostain käsittämättömästä syystä. 😀 Muutama eka toisto silleen että kapula oli mulla sylissä, palkkailua niistä ja sitten laitoin kapulan lattialle. Ja odotin. Mindy istui, meni maahan, kiersi mun tuolia, meni maahan kapulan päälle, löi kapulaa tassulla, meni kyljelleen maate, inisi, kaikki mahdollinen kokeiltiin kun ei haluttu ottaa kapulaa suuhun. 😀 Kunnes! Sitten se lopulta nosti sen! Kahdesti! Ihan suuuuuper palkka niistä. Sit jostai syystä päätin haluta viel yhden toiston lisää ja sitähän saikin sitten odottaa. Tyhmä veto mutta kyllä se sieltä lopulta sitten taas nousi.

Kapulatreenin päälle harjoiteltiin vasemmalla sivulla pysymistä. Lyhyitä askeleita eteen ja pieniä käännöksiä vasemmalle ja vitsit, se alkaa osata pysyä sivulla vasemmalle käännyttäessä!! Aaaaaaaa se on niin hyvä!! 😀 Vihdoin!!! Oon niin onnellinen. 😀 Välissä käännökset meni ihan häsläykseksi, mutta välissä ne oli tosi hienoja. Ai että. Muistan ku alkuun treenaaminen oli niin tahmeeta, koira oli innoton eikä tarjonnut mitään. Ja millainen siitä onkaan vuodessa kuoriutunut, ihan uskomaton! Viime aikoina Tintuzi on ollut niiiiin täpinöissään kaikesta tekemisestä, että oon alkanu miettiin pystyisköhän se tulevaisuudessa muihinki lajeihin ku rally-tokoon. 8) Niinku vaikka toko ja ehkä saadaan oikeasti se BH joskus tehtyä ja ja ja… Ja vitsi ku tulis kesä ni pääsis tekee peltojälkee ja paimentaan ja ja ja… Kun vaan rahat riittäis. 😀

Saatiin viimeks Loimaalla rallykisoissa hyvä vinkki esineilmasun opettamiseen, että opettaa ensin pitkäkestoisen kuonokosketuksen käteen ja siirtää sen esineeseen. Tätä on harjoiteltu vasta kerta, mutta jatketaan harjoituksia kun ehdin muistan jaksan. Vaikuttaisi ainakin ihan perustellulta tyyliltä ilmaisun opettamiseen.

No, Ifa treenas myös Mindyn jälkeen. Harjoiteltiin käytösruutua, istu ja maaten sivulla ja edessä. Tehtiin tosi lyhyitä pätkiä hyvällä fiiliksellä, kuten rallyope suositellut kotona tekemään tässä kohtaa. Vähitellen sitten pidentää kestoa ja siirtää muihin paikkoihin. 8.4. oltais menossa taas kisoihin, että siellä se sitten on uusiksi edessä. Tuskin se siellä sitä taaskaan tekee, mutta edelleen tarkoitus on tähdätä siihen että radalta selvittäisiin ulos niin että on varaa ottaa se -10 käytösruudusta. 😀 Tai tavoitteena ei ole edes se, vaan se että ohjaisin koiraa reilusti ja että jos siellä on 3 askelta peruuttaen sivulla -kyltti että se onnistuisi. Hemmetin koira osaa sen hemmetin kyltin ja peruuttais vaikka koko kisakehän ympäri sille päälle sattuessaan, joten olis ihan kohtuullista joskus onnistua siinä kolmen askeleen peruutuksessa. We shall see.

Käytösruudun lisäks treenattiin öööö… niin niitä takaakiertoja! Vähän ne oli sählinkiä, mutta toisaalta tuntuu myös että loppua kohden ne alkoi sujua aika liukkaastikin sekä oikealta että vasemmalta. Hyvä hyvä. 🙂 On se vikkelä tajuamaan asioita.

Huomenna sitten taas omat koiratanssitreenit ja sunnuntaina kisoihin. Mindylle pitäis miettiä uus loppuasento koreoon, ja miettiä voisko sen viedä joskus virallisiin kokeilemaan. Ifa taas tarttis vaan opettaa teknisesti taitavammaksi. Treeniä treeniä. 🙂

DSC_0232-35

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s